Anhydriet dekvloeren

De traditionele zand- en cementvloeren zijn heel arbeidsintensief om de installeren. De kwaliteit is ook sterk afhankelijk van de ervaring van de installateur. Al meer dan twintig jaar geleden werden anhydriet dekvloeren ontwikkeld. De zelf nivellerende eigenschap is een belangrijke factor in het succes van deze technologie. De technologie is gebaseerd op een mengsel van calciumsulfaat, bindmiddelen, additieven en water. Ze hebben veel voordelen in vergelijking met de traditionele vloeren en leggen aanzienlijk sneller en zijn minder arbeidsintensief. Dit soort gietvloer is ideaal voor het gebruik met vloerverwarming. Het gebruik van de vloeiende anhydriet vloer is in de hele bouwindustrie ondertussen algemeen aanvaard.

Het wordt sneller geïnstalleerd en het droogt sneller.

Het anhydrietmengsel biedt een veel snellere toepassing in vergelijking met cementvloeren. De dagelijkse productiecapaciteit ligt tussen 1000 en 1500 vierkante meter voor eenvoudige, continue oppervlakken. Het wordt niet alleen in huizen gebruikt maar ook in grote loodsen, sportzalen, ziekenhuizen, enz. omdat daar grote aaneensluitende ruimtes zijn die in een stuk kunnen gegoten worden. Een volledige voetbelasting is al mogelijk na 48 uur zodat andere werken maar weinig onderbreking hebben.

Ideaal voor gebruik met vloerverwarming

Een anhydriet vloer is door zijn vloeibaarheid ideaal bij vloerverwarming omdat het mengsel de buizen volledig inkapselt en het oppervlak bijna perfect vlak is, waardoor geen andere nivelleringslaag meer nodig zijn voor het aanleggen van de toplaag. De vloeibaarheid zorgt er ook voor dat de samenstelling van het gehele vloeroppervlak homogeen is en er geen holtes of luchtzakken ontstaan. Daardoor wordt de vloer gelijkmatig opgewarmd. De vloer geeft de warmte ook op een langzame manier af aan de omgeving waardoor er geen grote temperatuurschommelingen ontstaan en het energieverbruik vermindert. Een anhydriet gietvloer heeft ook maar een dikte nodig van 50 in plaats van de 75 mm voor de traditionele cementvloer. Wanneer het gebruikt wordt op isolatie, zonder vloerverwarming, is er maar een dikte van 40 mm nodig.

Het milieu beschermen.

Wat tegenwoordig ook heel belangrijk is, is het feit dat de gebruikte materialen milieuvriendelijk zijn. Het belangrijkste bestanddeel van een anhydriet gietvloer is het anhydriet bindmiddel. Dit komt uit gerecycleerde afvalproducten bij industriële processen. Na zuivering is dit het ideale bindmiddel voor de vloer en het afval komt niet in het milieu terecht. Door de samenstelling is er ook 30% minder water nodig in vergelijking met andere gietvloeren. Omdat er geen cement of polyethyleen aan te pas komt, komt er ook geen stof of verpakkingsmateriaal van deze producten in ons milieu terecht. Ook na afbraak kan een groot deel van het materiaal gerecycleerd worden en deels opnieuw gebruikt worden in het productieproces.