Een hor kopen

Een hor kopen

Wat is er nog vervelender dan dat je tijdens de nachtelijke uren wordt wakker gehouden door zoemende muggen. Daarom is het fijne gedachte om tijdens de warme zomerdagen een insectenwering voor de ramen te hebben. Een hor kopen om zodat insecten tegen worden gegaan, maar koele lucht binnenlaat. Doordat er gebruik wordt gemaakt van een fijnmazige insectenwering bij een hor kunnen vliegen, muggen en andere insecten je slaapkamer niet binnenkomen. Door gebruik te maken van een hor kun je dus gewoon lekker slapen.

Een hor
In principe is een hor niets anders dan een stuk fijn gaas dat voor een raam is geplaatst. Het is nog niet zo lang geleden dat de bewoners van een huis zo’n hor zelf maakte. Op een houten frame, die precies in het kozijn van het raam paste, werd met kleine spijkertjes fijn gaas vastgemaakt. Het frame moest wel precies in het raamkozijn passen. Ook aan de zijkanten mocht geen ruimte zijn, omdat er anders alsnog insecten daardoor langs naar binnen zouden kunnen komen. De lucht kan heerlijk door het gaas naar binnen komen, waardoor het heerlijk koel blijft tijdens de warme zomerdagen. Omdat er zeer fijn gaas wordt gebruikt, komt er ook geen stuifmeel binnen. Personen die veel last hebben van hooikoorts hebben er dus ook profijt van.

Soorten horren
Er zijn verschillende mogelijkheden om de ramen tijdens de nachtelijke uren af te sluiten tegen insecten. Je kunt daarom eerst kijken welke mogelijkheid het beste bij je past.
Een voorzet hor
Een voorzet hor, ook wel een vast hor genoemd, is de eenvoudigste en goedkoopste oplossing om de muggen en dergelijke buiten te houden. Een voorzet hor wordt van smalle profielen gemaakt. De profielen zijn in het verstek gezaagd. Hij kan worden aangebracht door middel van magneten, draainokken en met scharnieren.
Een klem hor
Dit is een vast raamhor die speciaal bij een draaikiepraam kan worden gebruikt. Een klem hor zal worden toegepast wanneer een inzethor niet mogelijk is. Hij wordt door middel van dunne, roestvaststalen klemmen vastgemaakt. De klemmen kunnen in verschillende diktes worden geleverd. Wordt het raam gesloten, dan zal de druk op het beslag van het raam niet groter worden, omdat de klemmen zo dun zijn.
Inzethor
Een inzethor is van aluminium gemaakt. Het wordt ook wel een inklem hor genoemd. Een inklem hor past in bijna ieder houten en kunststof raam wat naar binnen opendraait of kiept als een draaikiepraam. De dunne flens is hierbij slecht 0,8 mm. Schroeven of boren is niet nodig.
Raamrolhor
Bij ramen worden tegenwoordig hoofdzakelijk raamrolhorren gebruikt. Het is de oplossing voor draaikiepramen, schuiframen, dakramen en draairamen. De raamrolhor kan aan de binnen- en buitenzijde bevestigd worden. Het gaas is door middel van gaasrunners wind- en tocht vast. Raamrolhorren kunnen altijd blijven hangen. Zij hoeven niet na het zomerseizoen uit het raam worden gehaald. Tegenwoordig heeft men de raamrolhorren zo gemaakt dat het plaatsen een fluitje van een cent is. Zij kunnen zonder schroeven en boren worden vastgemaakt. De kwaliteit van de cassettes en de geleiders is zeer groot, zodat de raamhorren zeer lang mee kunnen gaan. De raamrolhorren zijn tegenwoordig voorzien van een terugloopmechanisme. Hierdoor zal het gaas geleidelijk in de cassette teruglopen. Dit noemt men het soft close mechanisme. Omdat hij praktisch geen ruimte inneemt, is het niet nodig om hem te verwijderen tijdens bijvoorbeeld de wintermaanden. Rolhorren zijn de gemakkelijkste oplossing om geen last te hebben van muggen als je gaat slapen. Je kunt iedere hor op maat bestellen.