Een dak van riet

Daken van riet zijn al eeuwenoud. Vroeger werd het voornamelijk gebruikt omdat het relatief goedkoop materiaal was en het goed isoleerde. Tegenwoordig zien we juist dat rieten daken een luxe uitstraling geven aan een huis of gebouw. Vooral alleenstaande villa’s en landelijke boerderijen worden bedekt met riet. Naast dat riet het huis een mooie, unieke uitstraling geeft zijn er nog veel meer voordelen aan het hebben van een rieten dak.

Zo heeft riet, net als vroeger, nog steeds een hoge isolatiewaarde. Dat betekent dat het in de winter niet nodig om onnodig veel te gaan stoken en in de zomer blijft het relatief koel in huis. Naast isolerend op het gebied van warmte en kou is het ook nog eens geluidsisolerend. Nou zal je daar niet zoveel last van hebben als je in een alleenstaande villa woont, maar toch. Een ander mooi voordeel is dat een rieten kap je huis in waarde doet stijgen. Het is een kleine investering, maar die investering verdien je wel meteen terug door de waardestijging van het huis.

Een tijd geleden werd er nog weleens gezegd dat rieten daken niet brandveilig waren en dat ze niet lang meegingen. Dat was misschien toen zo, maar tegenwoordig doen ze op die gebieden nauwelijks onder voor gewone daken. De verzekeringspremie voor een rieten dak is bijvoorbeeld vergelijkbaar met die van een pannendak. Ook de levensduur is erop vooruitgegaan. Wanneer er goede kwaliteit riet is gebruikt en het vakkundig is aangebracht door de rietdekker bedraagt de levensduur minimaal 25 jaar. In de praktijk zijn er echter al vele gevallen bekend van rieten daken die het langer dan 40 jaar volhouden. Is natuurlijk ook afhankelijk van hoe de bewoner ermee omgaat. Een rieten dakbedekking vraagt nou eenmaal wat meer aandacht dan een pannendak. Zo moet het dak eens in het jaar gecontroleerd en schoongemaakt worden.