Muziek en beweging in de babykamer

Tijdens de eerste maanden zijn de zintuigen van je kind nog aan het ontwikkelen. De Vlaamse organisatie Kind en Gezin raadt ouders aan om tijdens de eerste maanden een muziekmobile boven het bedje te hangen. Zo worden zicht en gehoor van de baby gestimuleerd door kleurcontrast, beweging en geluiden. (https://www.kindengezin.be/ontwikkeling/zintuigen/stimuleren/) Herhaling en ritme kunnen ook rustgevend zijn en ervoor zorgen dat de baby gemakkelijk in slaap valt. Vanaf het moment dat het kind recht kan staan, is het een goed idee om de mobile te verwijderen. Zo vermijd je ongelukken. Bovendien zijn de zintuigen van het kind dan al verder ontwikkeld en heeft de mobile zijn nut een beetje verloren. Het kind kan nu zelf zijn zintuigen stimuleren met speeltjes en poppen.

Er zijn een heleboel verschillende soorten muziekmobiles te koop. Hoe de mobile eruit ziet is voor de baby minder belangrijk, zolang de speeltjes maar mooi bewegen en de muziek boeiend is. Voor de ouders kan het uiterlijk van de mobile natuurlijk wel een rol spelen. Modebewuste ouders kiezen voor een muziekmobile die bij het interieur van de kinderkamer past. Fabrikanten van kinderspulletjes maken mobiles in alle prijscategorieën en stijlen. En creatieve ouders kunnen natuurlijk ook hun eigen mobile ontwerpen. Zo krijgen zowel het kind als de ouders een beetje creatieve stimulatie.

Het woord mobile heeft een interessante geschiedenis. De kunstenaar Marcel Duchamps gebruikte het woord voor de eerste keer om de kunstwerken van Alexander Calder te beschrijven. Deze Amerikaanse beeldhouwer genoot een opleiding als ingenieur en gebruikte deze vaardigheden voor het maken van kinetische sculpturen. In de jaren 1930 ontwierp hij constructies met bewegende voorwerpen. Eerst gebruikte hij motoren voor de beweging, later schakelde hij over op windkracht voor zijn bewegende sculpturen. Deze sculpturen waren niet gemaakt voor boven het kinderbed. Ze werden tentoongesteld in galerieën in New York en Parijs.