Ontwikkelingen huizenmarkt

Waar de huizenmarkt in de laatste jaren in een crisis zat, zien we sinds het eerste kwartaal van 2018 weer een nieuwe ontwikkeling. Enorm goed nieuws in de laatste jaren zorgt ervoor dat mensen massaal weer huizen gingen kopen en dat de prijzen omhoog gingen wegens de vernieuwde vraag. In het eerste kwartaal van 2018 zien we dus een nieuwe trend ten opzichte van voorgaande jaren.

 

Minder verkocht, duurdere huizen

Er zijn in het eerste kwartaal van 2018 minder huizen verkocht en de woningen worden wel alsmaar duurder. Deze conclusie kunnen we trekken door de onlangs gepubliceerde gegevens van het Centraal bureau voor de statistiek. In januari, februari en maart veranderden 52.000 huizen van eigenaar. Als je dat vergelijkt op jaarbasis valt het dus op dat er een daling is van 7 procent op jaar basis. De laatste keer dat deze trend ook zichtbaar was is een hele tijd terug. Dat gebeurde in het tweede kwartaal van 2013. Het verschil met toen was dat ook de prijzen van de huizen daalden. Er steeds vaker woningen binnen 1 week verkocht.

 

Woningtypen

De cijfers leren ons ook dat de prijzen van alle woningtypen stegen. Woningen waren gemiddeld genomen negen procent duurder dan het voorgaande jaar. Binnen de woningen zijn er ook nog wel wat verschillen. Een appartement werd over het algemeen 12,5 procent duurder, een rijtjeshuis werd negen procent duurder en een twee-onder-een-kap werd ongeveer acht procent duurder.

 

De vier grote steden

In de vier grote steden van Nederland gebeurde er ook iets opvallends. In 4 jaar tijd is het voor eerst dat er minder huizen wisselden van eigenaar. In Rotterdam was het grootste verschil. De huizen werden daar 15 procent duurder, In Amsterdam werden huizen 12 procent duurder, in Den Haag 12 procent en in Utrecht 11 procent.

 

Bron: https://www.directhuisverkopen.com