Schuin dak isoleren

U kunt veel energie besparen wanneer uw woning goed geïsoleerd is. De warmte kan uit uw huis ontsnappen door de ramen, de vloer, de deuren en het dak. Het dak is daarbij een belangrijk onderdeel, aangezien warme lucht opstijgt. Het isoleren van het dak heeft dus een groot effect op de energiekosten. U kunt dit op drie manieren aanpakken.

Isoleren aan de buitenkant
Dakisolatie aan de buitenkant van een schuin dak levert de hoogste isolatiewaarde op. Dit komt doordat het isolatiemateriaal goed aansluit. Dit is de beste methode, maar ook de duurste manier om een schuin dak te isoleren.

Het dak wordt aan de buitenzijde van het dakbeschot geïsoleerd. Het hele dak wordt door de dakisolatie warm gehouden en beschermd tegen vocht en kou. Deze methode geeft tevens de beste geluidsisolatie. Na het isoleren van een schuin dak worden de dakpannen of dakplaten weer aangebracht.

Een schuin dak isoleren vanaf de buitenzijde is een klus voor een professioneel isolatiebedrijf. Deze kunt u eenvoudig vinden op isolatie-tips.nl. Deze dakisolatie zou u mooi te combineren met dakrenovatie, aangezien de dakpannen er dan toch af moeten.

Isoleren aan de binnenkant
De meest gekozen optie van het isoleren van een schuin dak is vanuit de binnenzijde. Dit wordt ook wel de koud dak” methode genoemd. Een bestaand schuin dak isoleren gaat tussen de balken.

Voor het isoleren worden naden en kieren eerst afgedicht. Het schuin dak isoleren met isolatieplaten is stap twee. Vaak worden dakplaten gebruikt om een schuin dak te isoleren aan de binnenzijde. Ook dekens van glaswol worden regelmatig gebruikt. De glaswol wordt tegen het hellend dak geplaatst en afgewerkt met gipsplaten. Hoe dikker de laag isolatiemateriaal, hoe beter het zal isoleren.

De derde stap is het afwerken met gipsplaat. Je hebt dan direct een bewoonbare zolder.

Alternatief isoleren
U kunt er ook voor kiezen om de zoldervloer te isoleren. Dat heeft alleen zin als de zolder niet verwarmt en niet gebruikt wordt als leefruimte. Als dit het geval is kunt u de zoldervloer isoleren in plaats van het schuine dak.

Ook is het mogelijk om het plafond van de verdieping onder de zolder te isoleren. Deze methode van isoleren kan voordeliger en handiger zijn. Dit kost minder isolatiemateriaal dan bij het isoleren van een schuin dak. De kosten van zoldervloerisolatie liggen daardoor lager dan die van dakisolatie. De besparing op energiekosten is ook kleiner.