Hoe kun je een kleine woonruimte het beste verlichten?

Brochure 2017 Duijs-34-605x605

Het inrichten van een kleine woonruimte is een grote uitdaging. Iedere centimeter van je appartement wil je natuurlijk zo goed mogelijk benutten, zonder daarbij veel ruimte te verliezen. Maar hoe zit het eigenlijk met het bepalen van de juiste verlichting? Wanneer je binnenverlichting op de juiste manier indeelt kun je de ruimte groter laten lijken. Wil je weten hoe je dat doet? Lees dan in deze blogs hoe je dat aanpakt.

Ga voor spotjes

In een kleine woonkamer wil je niet dat de verlichting al te veel ruimte in beslag neemt. Daarom zou je het beste kunnen kiezen voor spotjes. Spotjes kun je eenvoudig in het plafond verwerken, maar ook in een wandplank boven de bank. Kies voor spotjes met een dimmer, zodat je de lichtsterkte kunt aanpassen. Ideaal voor wanneer je een boek wilt lezen of wanneer je een film wilt kijken.

Ga voor meerdere verlichting

Om de ruimte groter te laten lijken is het verstandig om voor meerdere verlichting te gaan. Meerdere lampen zorgen voor een optisch grotere ruimte. Door één lamp in het midden van de woonkamer te plaatsen zal de woonkamer alleen maar kleiner laten lijken. Dat is natuurlijk ontzettend zonde! Het is beter om te kiezen voor meerdere lampen op verschillende plaatsen in de woonkamer. Een tafellamp komt mooi tot zijn recht op een dressoir, terwijl een staande lamp in de hoek van de kamer of naast de bank geplaatst kan worden.

Creëer een eyecatcher

Een aantal lampen kun je op de achtergrond van je woonkamer plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan een eenvoudige wandlamp aan de muur of spotjes in het plafond. Verder kun je ervoor kiezen om één bepaalde lamp te laten opvallen in de ruimte. Een mooi voorbeeld hiervan is een booglamp. Deze kun je in de hoek van de woonkamer plaatsen en daarbij de boog over je bank en salontafel laten hangen. Hierdoor vormt de lamp een echte eyecatcher in jouw woonkamer!

Diverse soorten verlichting

Zoals eerder beschreven kun je de ruimte optisch groter of juist kleiner laten lijken door verlichting. Wil je de ruimte groter laten lijken? Dan is het slim om de lampen op het plafond te laten schijnen. Daarnaast is het ook erg belangrijk om op het soort verlichting te letten. Want een lamp dient naast sfeervol soms ook functioneel te zijn. Wil je graag lezen op de bank? Dan is het handig dat je de verlichting van een staande lamp ook wat feller kunt zetten.